CARL DOBKINS JR. – MY HEART IS AN OPEN BOOK

In onze regelmatig terugkerende serie terugblikken op muziek en artiesten uit het verre verleden gaan we deze keer even stilstaan bij de Amerikaanse zanger-gitarist Carl Dobkins Jr., geboren in 1941 in Cincinnati, Ohio. Hij was amper zeventien jaar oud toen deze ‘high school’-student in november 1958 al een eerste millionseller wist te scoren met zijn liedje “My Heart Is An Open Book”, te beluisteren op de eerste audiovideo.

Onder diezelfde titel heeft het Britse retrolabel ‘Jasmine Records’ nu een dertig liedjes tellend verzamelalbum uitgebracht van deze Amerikaanse rock’n’roll-vedette met al zijn songs uit de periode van 1958 tot 1962. Van die 30 nummers zijn er nog drie andere songs die een nationale hitparadenotering konden afdwingen: “If You Don’t Want My Lovin’”, “Lucky Devil” en “Exclusively Yours”, terwijl hij met het nummer “Take Time Out” ook nog een regionaal hitje wist te scoren.

De opener op deze verzamelaar wordt gevormd door het liedje “Take Hold Of My Hand” dat Carl Dobkins Jr. zelf heeft geschreven. Ook “That’s Why I”m Asking” en de samen met zijn eerste groep ‘The Seniors’ gebrachte songs “If You Don’t Want My Lovin’” en het op de tweede video te horen “Love Is Everything” werden door hemzelf gecomponeerd. Maar de resterende 26 liedjes op deze plaat zijn door professionele songschrijvers gecreëerd en sommige nummers werden zelfs nooit eerder op plaat uitgebracht.

Tussen het ruime aanbod zijn er enkele heel bekende covers terug te vinden zoals van “True Love” dat Cole Porter schreef, Felice & Boudleaux Bryant die tekenden voor “Raining In My Heart”, Gene Pitney die “A Chance To Belong” schreef en het duo Barry Mann en Johnny Tillotson die tekst en muziek schreven voor het liedje “Promise Me” (zie 3e video).

Zijn grootste hit “My Heart Is An Open Book” was in 1958 eerst al eens zonder succes opgenomen door Jimmy Dean, maar Carl Dobkins Jr. had het nummer in datzelfde jaar in de ‘Bradley’s Barn’-studio in Mt. Juliet nabij Nashville, Tennessee opgenomen met producer Owen Bradley op piano en ‘The Anita Kerr Singers’ als backing vocalisten. Hij ging er in sneltreinvaart rechtstreeks mee naar de top van de Amerikaanse hitlijsten en mocht daardoor mee op de grote tournee van ‘Johnny & The Hurricanes’ doorheen de USA, Canada en Hawaii. In totaal ging deze single wereldwijd meer dan twee miljoen keer over de toonbanken.

(valsam)

 

 

 

TRACKLIST:
1. TAKE HOLD OF MY HAND
2. THAT'S WHY I'M ASKING
3. IF YOU DON'T WANT MY LOVIN' (with The Seniors)
4. LOVE IS EVERYTHING (with The Seniors)
5. MY HEART IS AN OPEN BOOK
6. MY PLEDGE TO YOU
7. TRUE LOVE
8. THREE LITTLE PEGGIES
9. RAINING IN MY HEART
10. CLASS RING
11. FOR YOUR LOVE
12. OPEN UP YOUR ARMS
13. I'M SORRY
14. A FOOL SUCH AS I
15. SUE
16. THAT'S ALL I NEED TO KNOW
17. LUCKY DEVIL
18. (There's A Little Song A-Singing) IN MY HEART
19. EXCLUSIVELY YOURS
20. ONE LITTLE GIRL
21. A DIFFERENT KIND OF LOVE
22. GENIE
23. TAKE TIME OUT
24. LOVELIGHT
25. THAT'S WHAT I CALL TRUE LOVE
26. PRETTY LITTLE GIRL IN THE YELLOW DRESS
27. SAWDUST DOLLY
28. A CHANCE TO BELONG
29. ASK ME NO QUESTIONS
30. PROMISE ME

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records